header

Oproep om onbelaste kilometervergoeding te verhogen

09-03-2022
tekz_websiteheader_auto2

Oproep om onbelaste kilometervergoeding te verhogen

Het autogebruik is momenteel ruim twee keer zo duur als de maximale onbelaste kilometervergoeding. Dat stelt de Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) op basis van eigen berekeningen. Voor een gemiddelde auto zou de kilometervergoeding met de huidige brandstofprijzen 0,39 euro moeten zijn. Nu is de maximale onbelaste kilometervergoeding 0,19 euro.

Ook vakbond CNV klaagt. “Veel werkgevers vergoeden helemaal niets, of vergoeden slechts 6 cent per kilometer. Het is van de gekke dat je privékapitaal moet gebruiken voor de baas terwijl je alleen de benzineprijs van 2006 vergoed krijgt", zegt voorzitter Jan van Delft van VZR. In het bedrag van 0,39 euro per kilometer zijn volgens hem de huidige brandstofprijzen meegenomen evenals de afschrijving. "Dan zijn nog niet alle kosten gedekt maar dit is redelijk en billijk." Vakbond CNV constateert dat met name in sectoren als distributiecentra, horeca, catering en pakketbezorging de kilometervergoeding uitermate slecht is geregeld. “Veel werknemers in die sectoren krijgen helemaal niets”, stelt CNV-voorzitter Piet Fortuin. Van Delft roept het kabinet op om de kilometervergoeding snel op te voeren. Een kleine verhoging naar 0,23 euro is afgesproken in het regeerakkoord en de huidige 0,19 euro geldt sinds 2006. "Sindsdien heb ik er niets meer over gehoord", aldus Van Delft, wiens organisatie opkomt voor de zakelijke rijder. "Neem die kleine maatregel nou want 4,3 miljoen Nederlanders hebben daar plezier van." Dat aantal zet volgens hem op regelmatige basis een privéauto in voor de baas en daar valt ook het woon- werkverkeer onder.

Naast het verhogen van de kilometervergoeding pleit Van Delft er ook voor dat werknemers thuis blijven werken als dat mogelijk is. Hij vindt dat tijdens de coronapandemie is aangetoond dat het thuiswerken prima is gegaan. "Ik begrijp de reactie niet van werkgevers om mensen weer naar de zaak te laten komen", zegt hij. "Naast kosten voor werkgevers en werknemers scheelt het files en wordt ook het milieu meer gespaard."

Ook het CNV roept werkgevers op om ruimhartig te zijn met thuiswerken. 90% van de thuiswerkers wil dit ook na de crisis blijven doen, blijkt uit recent CNV-onderzoek. Toch vraagt een derde van de werkgevers hun personeel om weer naar kantoor te komen. “Thuiswerken is een goed middel om de hoge benzineprijzen te mijden. Tegelijkertijd kunnen vijf miljoen werkenden niet thuiswerken. Voor hen moeten de reiskosten dus echt goed geregeld zijn.”

 Bron: TaxLive 9 maart 2022

Stel een vraag: 

489/671
tekz_websiteheader_auto2

Oproep om onbelaste kilometervergoeding te verhogen

Oproep om onbelaste kilometervergoeding te verhogen
489/671