• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6

‘TEKZ loste mijn complexe financiële zorgen in 15 minuten op’

Lees verder of  Download hier het verhaal

De Ark van Noach ligt in Dordrecht: een prachtige replica op een schaal van 1:1. Johan Huibers bouwde het immense vaartuig in 4 jaar tijd, met een team van 8 mensen. In 2012 ging het 130 meter lange schip open voor publiek. Kosten van de bouw: 4,2 miljoen euro. Johans grootste inspiratiebron was uiteraard de Bijbel. Inmiddels is hij bezig met een project waarbij zelfs de Ark nietig lijkt: een ontziltingstunnel tussen de Middellandse en Dode Zee. Daarmee wil hij meerdere immense problemen oplossen, waaronder het waterprobleem aan de oevers van de Dode Zee. Geschatte kosten: 3 biljard(!). Johan werkt onder meer samen met Tweede Kamerleden om in Israël voet aan de grond te krijgen.

De aanleiding
Johan richtte verschillende BV’s op voor de bouw en exploitatie van de Ark. Nadat de Ark voltooid was, zeiden veel mensen tegen Johan: ‘Je gaat onvermijdelijk failliet!’ Dat zette hem aan het denken: als de ene BV failliet zou gaan, zou de andere dan ook meegetrokken kunnen worden? Zouden zijn erfgenamen niet met een grote erfbelastingschuld opgezadeld worden als hij overleed? Dit waren slechts enkele van de concrete vraagstukken waar hij mee zat, en die niet zo makkelijk te beantwoorden waren. Hij moest dus op zoek naar een expert.

De oplossing
Door een aanbeveling ging hij om tafel met Cor van der Kolk van TEKZ. Johan schetste zijn situatie en deelde zijn zorgen. Na een kwartier stond Cor op en tekende op een flip-over een fiscale structuur. Hij zei: ‘Zo gaan we het doen.’ Johan werd euforisch: hij zag al zijn financiële problemen en belastingzorgen als sneeuw voor zon verdwijnen. En zoals Cor tekende, zo geschiedde. Nog geen maand later kon Johan onbezorgd verdergaan met het realiseren van zijn schijnbaar onmogelijke projecten.

De voordelen

  • Diepgaande specialistische kennis van belastingregels en -wetten.
  • Afdekken of spreiden van risico’s bij een onverhoopt faillissement.
  • Wanneer Johan overlijdt, erft zijn gezin geen schulden.
  • Oplossingen leiden tot forse belastingbesparingen, in het geval van Johan Huibers gaat het om tonnen.
  • Constant meedenken over de huidige en toekomstige situatie

Johan Huibers belde Cor van der Kolk van TEKZ. Hij zat met enkele grote zorgen: kan ik mijn pasgebouwde replica van de Ark van Noach in de toekomst aan mijn kinderen schenken, zonder daar forse belastingen over te betalen? Wanneer ik overlijd, hoe kan ik dan voorkomen dat mijn gezin opdraait voor de rekeningen? Hoe kan ik de risico’s bij een eventueel faillissement zo veel mogelijk beperken? Cor zei: ‘Kom maar langs. Dan gaan we dat regelen.’

‘TEKZ bezorgde me direct een belastingvoordeel van vele tonnen’

‘Cor had een kwartier nodig om een visie te schetsen op basis van mijn zorgen en wensen.’ Een fiscale constructie die in één klap alle zorgen van Johan van tafel veegde, en zijn wensen vervulde. Ook voor Cor was dit een bijzondere klus. Want de projecten van Johan zijn uniek, en daar was een unieke constructie voor nodig. Alle financiële stromen moesten goed gekanaliseerd worden. De herstructurering kon plaatsvinden zonder belastingheffing, terwijl in de toekomst veel minder belastingheffing verschuldigd zou zijn bij bijvoorbeeld een aandeelhouderswisseling of een dividenduitkering. Johan: ‘En ik loop nu en in de toekomst geen risico’s, want de Belastingdienst heeft alles goedgekeurd.’

Een groot voordeel van de nieuwe structuur is, dat de aandelen van beide BV’s nu in handen van een tussenholding zijn. Voor deze BV geldt de deelnemingsvrijstelling: als de tussenholding de aandelen in de werkmaatschappijen in de toekomst verkoopt, is er geen vennootschapsbelasting verschuldigd. Hetzelfde geldt voor door de dochter-BV’s aan de tussenholding uitgekeerd dividend. Ook hierover is door de tussenholding geen VPB verschuldigd. Ter vergelijking: als de structuur niet zou zijn aangepast en de aandelen in de dochter-BV’s zouden zijn verkocht, of de dochter-BV’s zouden dividend hebben uitgekeerd, dan zou er door Johan privé 25 procent inkomstenbelasting verschuldigd zijn geweest. ‘TEKZ bezorgde me direct een belastingvoordeel van vele tonnen!’

‘Als ik plots kom te overlijden, komt mijn gezin niet in financiële problemen’

Een tweede vraagstuk ging over de Ark zelf: ‘Als ik plots kom te overlijden, hoe voorkom ik dat mijn gezin niet in de financiële problemen geraakt?’De kinderen van Johan zijn in de twintig. Omdat ze of nu al in de onderneming meewerken of daar in de toekomst mogelijk meer bij betrokken gaan worden, zijn de kinderen in de nieuwe structuur tevens aandeelhouder. Als de aandelen in waarde stijgen, profiteren zij hier dus van mee. Omdat de activiteiten van de werkmaatschappijen per 1 januari 2012 nog niet gestart waren, was dit een goed moment voor participatie door de kinderen: als bijvoorbeeld 10 jaar gewacht zou zijn en de BV’s zouden dan hoge winsten genereren, zou uiteraard ook de ‘instapkoers’ voor de kinderen hoger zijn geweest.

Doordat zijn kinderen al voor een groot deel mede-eigenaar zijn van al zijn BV’s, lopen zij geen risico een enorm bedrag aan erfbelasting te moeten betalen als Johan plots overlijdt. Een hele zorg minder voor Johan.

‘Winst is vrij uitwisselbaar tussen mijn BV’s, maar niet de schulden’

De constructie van TEKZ voorziet er ook in dat de verscheidene activiteiten in verschillende BV’s zijn ondergebracht. Op die manier worden de risico’s zo veel mogelijk gespreid. Tegelijkertijd kan de winst van de ene BV wél – door gebruik te maken van de tussenholding – belastingvrij overgeheveld worden naar de andere BV, indien nodig.

In de toekomst zal Johan de diensten van Cor nog hard nodig hebben: ‘Mijn project gaat er onder andere voor zorgen dat de al jaren opgedroogde Jordaan weer zal stromen en dat de Dode Zee niet te laag zakt zodat mensen in waternood komen.’ Daarvoor moet 1 miljard kubieke meter water per jaar gezuiverd en verplaatst worden van de ene naar de andere zee. Lijkt vergezocht, maar tot in de Tweede Kamer neemt men zijn idee serieus: Johan gaat binnenkort met een delegatie naar Israël.

‘TEKZ bezorgde me direct een belastingvoordeel van vele tonnen’  Johan Huibers, eigenaar Ark van Noach

Download hier het verhaal

 

TEKZ Belastingadviseurs

072 515 81 17

KVK:

37158306